Printen in een Remote Desktop (RDS) omgeving
    • 29 Jun 2022
    • 1 Minuut om te lezen
    • Donker
      Licht

Printen in een Remote Desktop (RDS) omgeving

• Donker

Article Summary

Let op: onderstaande informatie is van technische aard - je systeembeheerder of externe automatiseerder kan je hiermee verder helpen.

Als je werkt op een Remote Desktop Server (RDS) omgeving (check dit even met je systeembeheerder) dan kan je niet zélf de FreshPortal Client installeren. Om printen vanuit FreshPortal toch mogelijk te maken, kan de FreshPortal client ook als een zogenaamde "Windows service" geïnstalleerd worden. Dit zal gedaan moeten worden door je (externe) systeembeheerder volgens onderstaande instructies.

LET OP

Als je niet via een Remote Desktop omgeving werkt (waarbij je via je eigen computer eerst op een andere computer inlogt), gebruik dan de instructies voor het installeren van de client op je eigen computer.

Java installeren

Zorg dat Java geïnstalleerd is op de RDS server(s). Het Java installatieprogramma kan van de volgende pagina gedownload worden:
    https://www.java.com/nl/download/

Installeren FreshPortal Client als Windows Service

1. Download de fps_broker.exe release versie
    2. Zet deze in de map C:\FpsBroker
    3. Download NSSM (een Windows Service installer) en zet win64/nssm.exe naast fps_broker.exe in C:\FpsBroker
    4. Download het onderstaande "FPClientV2Install.bat" bestand en zet deze ook in C:\FpsBroker
    5. Open een Command Prompt (Opdrachtprompt) als Administrator en ga naar C:\FpsBroker
    6. In de Command Prompt ga je naar C:\FpsBroker en start je "FPClientV2Install.bat"
    7. Controleer of de Windows service "FreshPortalClientBroker" is gestart, als dat het geval is, kunnen gebruikers op deze RDS server printen vanuit FreshPortal.

FPClientV2Install.bat

nssm-2.24.zip

Stel je printers in

Klik bovenin je systeem op het printer icoontje. Er verschijnt nu een popup waarmee je je printers in kan stellen. Je kan alleen de printers selecteren die in Windows (op de server) geïnstalleerd staan en voor jou beschikbaar zijn.

LET OP

De printers die je kan selecteren moeten wel de juiste rechten hebben zodat het Local System account, waar standaard de geïnstalleerde service onder zal draaien, deze printer ook kan gebruiken om de printtaak naar toe te sturen. Je systeembeheerder kan dit op de juiste wijze inrichten.

Het is ook mogelijk de Windows service onder een speciale/aparte gebruiker te laten draaien. Deze gebruiker moet dezelfde printers, met de juiste rechten daarop, beschikbaar hebben als de gewone gebruikers die gaan printen vanuit FreshPortal.

Het is nu alleen mogelijk gebruik te maken van printers die direct op de RDS server zijn geïnstalleerd. Printers die gedeeld zijn op een andere file/printserver en vanuit een inlogscript of group policy worden toegekend aan (specifieke) gebruikers kunnen niet worden gebruikt.